fbpx

"Ik kón zo niet verder"

Mature,Woman,Smiling,At,The,Camera.,She,Relaxing,At,Home.

"Ik kón zo niet verder"

Je hoort het lang zo vaak niet: vrouwen met haaruitval. Chantal (44) zag het gebeuren. De haar in haar staart werd steeds dunner. De borstel 's ochtends zat steeds voller en de haarlijn werd steeds meer benadrukt. Wat dan? 

Haarverlies vs. Haaruitval

Veel vrouwen raken al in paniek als ze wat meer haar lijken te verliezen dan normaal. Dit kan bijvoorbeeld komen door periodes van stress of door een zwangerschap. Sowieso verliezen we de ene dag wat meer haren dan de andere: gemiddeld verliezen we ongeveer 100 haren op een dag. Toch is er een verschil tussen haarverlies en haaruitval. Haaruitval (of alopecia androgenetica) is vaak gekoppeld aan de persoonlijke gezondheid, maar kan ook een genetische oorsprong hebben. Dit was het geval bij Chantal:  'Ik zag het ook al bij mijn moeder. Toen die ouder werd, kreeg ze steeds dunner, vlassiger haar. Ik stond er toen nog niet bij stil dat mij dat misschien ook te wachten stond. Wist ik veel. Toch zag ik het een paar jaar terug ook bij mezelf gebeuren. Haren vielen uit in grote kloeten en het haar op mijn kruin en rond mijn haarlijn werd steeds dunner.'

Blijvend effect

Soms kan het zo zijn dat haaruitval blijvend is. Dit is niet in alle gevallen zo, het kan ook zo zijn dat de haren binnen zes maanden weer teruggroeien. Haargroei vindt plaats in een cyclus. Tijdens het groeien gaat je haar door verschillende fases en bij elke nieuwe haar, vindt deze cyclus opnieuw plaats. Haren groeien steeds uit dezelfde haarzakjes, die er al zitten vanaf voor de geboorte. Wanneer de cyclus wordt verstoord, ontstaat dus haaruitval. Chantal: 'In het begin dacht ik misschien een tijdelijk iets was. Ik zat in een stressvolle periode, dus ik dacht dat het daardoor kwam. Toen het langer dan zes maanden aanhield, begon ik me wel serieus zorgen te maken. Wat zou er van mijn haar overblijven?'

Haar vrouwelijkheid terug

'Ik voelde me echt niet mooi,' zo vertelt Chantal met een zucht. 'Ik heb zoveel geprobeerd. Smeerseltjes en oliën, maar niks werkte echt. Logisch ook wel, maar je doet iets als je wanhopig bent. Ik had het gevoel dat mijn haar, of eigenlijk mijn gebrek aan haar, mijn hele uiterlijk naar beneden trok. Zo ben ik online gaan zoeken naar wat anders, iets permanenter. Ik had wel eens gehoord van medische reizen naar Turkije en zo ben ik ook bij IM Medical Travel uitgekomen. Het proces liep heel voorspoedig, van het boeken van de reis tot aan het genezingsproces is zo goed als vlekkeloos gegaan. Na genoten te hebben van een heerlijke vakantie kan ik nu, twee jaar later, nog steeds elke dag heerlijk genieten van een volle haardos. Ik voel me weer goed over mijn haar en hoef me er niet meer dagelijks mee bezig te houden.'

Delen: